Aragonit taşı; kalsiyum karbonat alaşımından oluşan bir yarı değerli taştır. Aslında renksiz ve beyaz bir görüntüsü olan taş mor, yeşil, sarı gibi farklı farklı renklerde de bulunur. Aragonit taşı dayanıklı olmadığı için mimari süslemelerde, takılarda ve gündelik kullanılan objelerde çok kullanılmaz. Daha çok şifası için tercih edilen bir taştır. Ancak ikizlenme, iğnemsi veya levha şeklinde bulunur; farklı ikizlenme şekli nedeniyle göze de çok hoş gelen bir taştır.
Kendisi fiziksel olarak dayanıklı bir taş olmasa bile dayanıklılık ve sertlikle ilişkilendirilen bir taştır. Kişiye güç vermek en önemli faydasıdır. Aragonit taşının faydaları:
· Disiplin sorunları yaşayan kişinin kendisini toplamasına yardımcı olur.
· Kök çakrayı düzenleyerek kişide topraklama enerjisi sağlar. Bu da kişinin fiziksel dünyayla arasında kurduğu bağın güçlenmesini ve azimli bir hâle gelmesini sağlar.
· Bağışıklık sistemini güçlendirir.
· Durgun ve içe kapanık kişilerin dış dünyayla ilişkilerini düzenlemeye yardımcı olur.
· Huzur ve mutluluk verir.
· Kişinin kendine güvenini arttırır.
· İrade gücünü arttırır. Diyet yapmakta ya da spora başlamada sorun yaşayan kişilere önerilir.
Fiziksel dünya ve toprak elementiyle ilişkili bir taştır. Çünkü fiziksel rahatsızlıklarda aragonit taşı kullananlarda ciddi iyileşmeler gözlemlenmiştir. Aragonit taşının şifa sağladığı durumlar:
· Kemiklerde oluşan kırık, çıkık, çatlak, kireçlenme gibi rahatsızlıklarda taşın hasarlı yerlere düzenli teması iyileşmeyi hızlandırır.
· Eklem ağrısı, kas ağrısı gibi ağrılarda vücudu yatıştırarak ağrı kesme özelliği vardır.
· Vücut ateşini dengeleme özelliği vardır. Bu nedenle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda kullanılır.
· Cildin kendini yenilemesine yardımcı olur. Dikiş izi, yanık ve kesiklerde hızlı iyileşme ve yara izi kalmaması için kullanılır. Bu özelliği yüze sürerek kullanılmaz. Çünkü pürüzlü ve kolay çizilebilen yapısıyla yüze sürülürse çizme riski vardır.
· Tükenmişlik sendromu olarak adlandırılan hayattan keyif alamama hâline iyi gelir.
· İlaç alerjilerini yatıştırır.
· Kişinin kalsiyum dengesini koruyarak kemiklerini güçlendirir.
Aragonit taşının kullanımı amaçla ilişkilidir. Kök çakranın taşı olduğu için çakra temizliği ve düzenlemesi için kullanılabilir. Kök çakrası ile sıkıntı yaşayan kişilerde hayattan keyif alamama, fiziksel dünyanın görevlerini yerine getirirken güçlük çekmek, parayı tutmada zorlanma, mizah kaybı, endişeli bir ruh durumu ve sosyalleşmekten kaçınma görülür. Kök çakra kişinin yaşadığı dünyayla arasındaki bağdır. Bu bağı güçlü tutmak için kök çakra meditasyonlarında ayak tabanına aragonit taşı koymak hızla topraklanma sağlar.
Tene teması dışında aragonit taşı su ile reaksiyona geçen bir taştır. Taşı evde mümkünse kilden ya da topraktan yapılmış bir kaba koyup üzerine su eklenebilir. Suyun üzeri açık kalmalıdır, böylelikle taş evin enerjisine karışarak düzenleyecektir. Suyu arada güneşe çıkarmak ve su azaldıkça üzerine eklemek gerekmektedir. Sürekli suyun yenilenmesi önerilmez.
Bunların dışında takı olarak da kullanılmaktadır. Ancak dayanıklı bir taş olmadığı için sürekli üstte taşınması durumunda kırılıp çatlaması ya da çizilmesi büyük olasılıktır ve tercih edilmez. Tene değmesi gerekiyorsa genellikle pandül ya da tespih formu tercih edilir.
Aragonit taşının anlamı güç, irade ve aile ile ilişkilendirilmiştir. Taşın yanlara doğru uzanan yapısı evrene uzanan insan ruhunu temsil eder. Davut Yıldızı ve Süleyman’ın Mührü ile de ilişkilendirilir.
Büyüyen ve sürekli gelişen insan ruhunun sembolüdür. Sürekli gelişen ruh kendini gereksiz meşgul eden şeylerden uzaklaşarak gerçek güce, doğruluğa ve erdeme doğru uzanır. Bu şekilde evrene değer.
Taşın oluşumuna dair hüzünlü bir miti de var. İspanya- Molina’ da Argon adında küçük bir köyde yaşayan genç iki âşıkla ilgili bir hikâye. Hikâyede âşıklardan kızın ailesi bu evliliğe izin vermez ve kızı daha zengin olduğu için başka biriyle evlendirirler. Bunun acısıyla baş edemeyen kız aylarca, yıllarca ağlar. Kızın gözyaşları da düştüğü yerde aragonit taşına dönüşür.
Taşla ilgili bir diğer ezoterik yaklaşım da taşı sadece ailesi olanların takabileceğidir. Yalnız kişilerin takmasının onları daha da derin bir yalnızlık hissine ve depresyona sürükleyeceğine inanılırmış. Bu nedenle taşı sadece aileler ve evlenemeyecek kadar gençler kullanırmış. Taşın aileye ün, güç, para ve saygınlık getirdiğine inanılırmış.
Kalsiyum karbonattan oluşan inorganik bir kimyasal bileşene sahip olan aragonit taşının özellikleri:
· Yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında dünya yüzeyine yakın yerlerde ortaya çıkar.
· Genellikle sarkıt mağaralarında bulunur.
· Nadir bulunan bir taştır.
· Yapısı saf olmadığı için çok farklı renk ve şekillerde görülür. Beyaz, menekşe rengi, gri, yeşil, mavi ve sarı renkli olabilir.
· Kusurlu bölünmesi olan bir taş olduğu için genelde pürüzlü yapıdadır.
· Şifa amaçlı kullanılan aragonit genellikle kahverengine yakın bir sarıdır ve kristalleri ikizleşme ile oluşanlardır.
· Maden çoğunlukla Rusya’dan çıkarılır. Ayrıca Sicilya, Fas, Kırgızistan ve Türkmenistan bu taşın madenleri açısından zengindir.
· Sertlik skalasında oldukça düşük bir taştır. Bu kolay çizilip bölünebildiği anlamına gelir. Sertlik sayısı 3,5- 4 arasındadır.
· Özgül ağırlığı: 2.95
· Kimyasal formülü: CO3-CaCO3
Aragonit taşının gerçek olup olmadığını anlamak için evde yapılabilecek çok yöntem maalesef yoktur. Sertliği düşük ve renk skalası çok geniş bir taş olduğu için ayırt etmek oldukça güçtür. Taşın orijinalliğinden ancak alanında uzman bir mineralog testler yaparak ve kimyasal yapısına bakarak emin olabilir.
Astrolojide aile ve dayanıklılık denildiğinde akla ilk gelen burç “Yengeç” olur. Aragonit taşı da aileye güç, bağlılık, saygınlık vermesi kişiye köklenme ve azim verdiği için direk bu burcun güçlü yanlarını çalıştırmak için kullanılabilir.
Taşın elementi tek değildir. Hem su hem toprak elementiyle doğru çalışır. Ailesine güç ve bağlılık katmak isteyen, hayatta dayanıklılık arzu eden tüm burçlar için kullanılabilir ama aragonit taşının burcu Yengeç ve Oğlak’tır.
Şifa taşlarının hangi taşlarla birlikte olduğu da önemlidir. Ancak aragonit taşı hemen hemen tüm taşlarla uyumlu çalışır. Kişiye verdiği güç ve dayanıklılığı birlikte kullanıldığı taşa da yansıtacaktır. Örneğin; pembe kuvars aşk taşı olarak bilinir. Pembe kuvars ve aragonit birlikte kullanıldığında kişiye dayanıklı bir aşk, aşk dolu bir aile vb. enerjileri çekecektir.
Aragonit taşının temizliği için taşın kimyasal yapısı göz önünde bulundurulmalıdır. Kök çakranın ve toprağın taşı olması taşın toprakla rahatlaması anlamına gelir. Enerjisinin yorulduğuna inanılan taş toprağa gömülüp bir gece bekletilebilir. Su ile de ilişkili olduğu için en güzel temizlenmesi su ile olacaktır. Şeffaf bir şişe ya da bardak içine konan aragonit taşı dolunay ışığına değecek şekilde gece dışarıda bekletilirse temizlenecektir. Temizlendikten sonra taşın içinde bulunduğu su bir bitkinin dibine dökülürse toprak ile de ilişkisi kurulmuş olur.
Dayanıklı olmamasından kaynaklı olarak genellikle işlenmeden kullanılan ve satılan bir taştır. Ham hâliyle satışlarında yaklaşık 2,5 cm aragonit taşının fiyatı 30TL ile 50TL arasında değişmektedir.
Filtrele(213)