Ceyt taşı, Jadet ve Nefrit taşlarının genel adıdır. Türkçe kaynaklarda Yeşim taşı olarak geçer. En çok yeşil ve yeşilin tonlarında görülen bir taştır. Siyah, gri, kırmızı, mavi renkli yeşimlerde vardır. Mücevher ve küçük heykellerde özellikle Asya’da kullanımı çok yaygındır. Tarih müzelerinde yeşim taşından yapılmış Çin, Aztek ve Buda heykelcikleri sergilenirler. Sanat ham maddesi olarak kullanılabilme sebebi sıkı kenetlenmiş bir kristal yapısına sahip olmasıdır. Bu sert yapısı sayesinde mermerden daha dayanıklı ve çok küçük oymalar yapılabilir bir taştır.
Ceyt taşı hem ruhsal hem de fiziksel faydaları için yüzlerce yıldır neredeyse her alanda kullanılan bir taştır. Ceyt taşının faydaları:
· Özellikle şansla ilişkilendirilmiş bir taştır. Kullanıldığı haneye şans, bereket, bolluk getirdiği düşünülür.
· Çocuk ve yaşlılara musibetlerden koruması amacıyla takılır. Nazar boncuğu mantığına sahiptir.
· Enerji dalgası çok güçlü bir taştır. Yoğun bir mutluluk ve huzur enerjisi yayar.
· Temas ettiği yerdeki ağrıları azaltır.
· Kan dolaşımını yaydığı titreşimle hızlandırarak cilt yenilenmesi sağlar.
· Odaklanmayı kolaylaştırır.
· Toksinlerin atılmasını ve kanın temizlenmesini sağlar.
· Huzur ve güven hisleri verir.
· Aşırılıklara karşı dizginleyici etkisi vardır. Aşırı stres, öfke, açlık gibi hislerin azalarak dengelenmesini sağlar.
· Saçlara sağlık ve parlaklık verir.
· Yeni bir işe girişileceği zaman şans ve bereket getirir.
Ceyt taşı fiziksel olarak kişilerde değişim yaptığı kanıtlanmış bir taştır. Ayrıca şekillendirmesi kolay olduğu ve çok çıkarılan bir maden olduğu için objelerde de kullanılabilmektedir. Ceyt taşını kullananlarda sağladığı yararlar:
· Böbrek taşı ya da yetmezliği gibi sorunlarla mücadele eden kişilere böbreklerin üzerinden yapılan masajlarla fayda sağlar.
· Kan dolaşımını yenileyip cildi yenileme özelliği nedeniyle saç ve cilt için çok faydalıdır. Taştan yapılan roller, tarak, masaj taşı gibi objeleri günlük bakım rutinine eklemek; cildin ve saçların parlaklığını arttırmaya fayda sağlar.
· Yeşim taşının soğutulup masajda kullanılması varis gibi damar sorunlarının iyileşmesini sağlar.
· Eklem ve kasları rahatlattığı için masaj sırasında kullanılır. Bazı masaj aletleri ve yatakları da içerine ceyt taşını ekleyerek etkililiğini arttırır. Titreşimi çok yüksek bir taş olduğu için cilt ile temasa geçtiğinde ısınarak kendini zaten hissettirir.
· Alerji, egzama gibi cilt problemlerinde sorunlu bölge üzerinde bekletildiğinde yangı hissini azaltarak cildi yatıştırır.
Doğal taşlar içinde kullanım alanı en yaygın olan taştır. Feng Shui felsefesinde yeri olan taşı evin güneydoğu cephesine yerleştirmenin, eve şans ve huzur getirdiğine inanılır. Bunun için genellikle küçük heykel formundaki taşlar kullanılır.
Ceyt taşının kullanımında sürekli üstte ve tene değerek taşımak da vardır. Farklı renkleri ve dayanıklı formu nedeniyle çok şık takılar üretilebilmektedir. Bu takıların düzenli kullanımı kişinin daha odaklı ve ruhsal olarak dingin olmasını sağlayacaktır. Ayrıca kolye olarak kullanıldığında kalp çakrasını açmaya yardımcı olmaktadır. Takı olarak taşınamadığı durumlarda küçük bir ceyt taşını cüzdanda taşımak, bolluk ve bereket enerjisini çeker.
Meditasyon içerisinde kullanılan yeşim taşları renklerine göre değişiklik gösterir. Koyu renkli olanlarla meditasyon yapmanın odaklanmayı arttırdığı, leylak rengindeki yeşimin sezgi ve içgüdüleri arttırdığı biliniyor.
Bunların dışında cilt bakım aksesuarlarında, taraklarda, masaj aletlerinde kullanılarak cilde temasındaki etkisinden yararlanılmaktadır.
Halk arasında “mutluluk taşı” olarak da bilinir. Jadet, jade, ceyt ve yeşim taşı denildiğinde hepsi aslında aynı madenden bahseder. Uzakdoğu’da ceyt taşının anlamı uzun ömürle ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle imparatorlar tarafından kullanılan bir taştır. Ayrıca “gençlik taşı” olarak da bilinen bir taştır. Kişiye sadece genç bir görünüm vermez, gençliğin dinçliğini ve dinamikliğini de verdiğine inanılır.
Çin’de ev yapımında çatı ve temellerde de yeşim taşı kullanılırdı. Taşın evi yıldırım çarpması ve depreme karşı koruduğuna inanılırdı.
Ceyt taşının özellikleri:
· Çin, Tayland, Yeni Zelanda, Hindistan, ABD, Meksika ve Zimbabve’de çıkarılan bir taştır.
· İçinde sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum, krom, manganez ve alüminyum mineralleri bulunur.
· Sertlik: 6,5- 7 arasındadır.
· Kimyasal formül: (Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2)
· Nefrit ve Jade olmak üzere iki alt türü vardır. Bunlardan Nefrit, doğada daha kolay bulunur ve daha az değerlidir. Jade ise, daha sert yapılı ve daha değerlidir.
· Jade türü olan mor ceyt taşı sadece Türkiye’de çıkarılır ve coğrafi işaret alma hakkı kazanmıştır.
Ceyt taşı küçük parçalar şeklinde çıkarılan ve çok farklı renklerde çıkarılabilen bir taştır. Bu nedenle ayırt etmek zor olabilir. Evde ceyt taşının gerçek olup olmadığını anlamak için ısıya bakılabilir. Ceyt taşı kendi doğası gereği soğuk bir taştır. Oda sıcaklığı ne olursa olsun hep birkaç derece daha düşük olacaktır.
Isıya dayanıklı bir taş olduğu için eğer boyanmış olmasından korkuluyorsa taşı ısıtmak da yöntem olarak kullanılabilir. Ateşe temas etse bile renk ve dokusu değişmeyecek bir taştır. Eğer renk değişimi olursa buradan taşın gerçek olmadığı anlaşılabilir.
Sert bir taş olduğu için çizme yöntemi kullanılabilir. Daha sert yapıdaki bir taş yeşime sürtüldüğünde çizemez. Eğer taşta çizik oluşursa bu da gerçek olmadığı anlamına gelir.
Ceyt taşının etkilediği ve iyileştirdiği iki farklı çakra vardır. Kişinin hayatını en çok etkileyen iki çakradır bunlar: kök ve kalp. Kalp çakrası kişinin sevebilme, sevgiyi alabilme kabiliyeti ile ilgilidir. Kök çakra ise; dünya ile olan ilişkisini, parayı tutabilme yeteneğini, değerlerini muhafaza edebilme kabiliyetini yöneten çakradır. Ceyt taşı bu çakralar için kullanılır ve kişinin hayatındaki bu sembolikleri çalıştırır. Astrolojide sevme-sevilme, evren duygusal bağ, empati, dinginlik, anlayış Balık ile ilişkilidir. Boğa ise; sahip olduklarını tutmak, estetik, güzellik, konfor, bereket, fiziksel dünya ile bağdır. Bu ilişki nedeniyle ceyt taşının burcu Balık ve Boğa’dır. Kullanan kişide bu alanlarda ferahlık ve gelişme sağlar.
Tüm doğal taşlar düzenli aralıklarla temizlenmek ister. Bunun sebebi, güçlü titreşim alanları olmasıdır. Bu titreşimle üzerlerine çektikleri negatif enerji, taşların yorulmasına ve eski pozitifliklerini yayamamalarına neden olur. Ceyt taşının temizliği için en kolay yöntem akan sudur. Akan suyun altında 3-4 dakika bekletilebilir. Eğer imkân varsa deniz suyu ile taşı yıkamak da suyu temizleyecektir.
Diğer taşlarda olduğu gibi toprağa gömüp bir gece bekleterek ya da tütsüleyerek de temizlemek mümkündür. Bunlar dışında eğer fiziksel teması olmadan temizlemek istenirse taşın yanına bir Ay taşı koyup bir gün bekletmek ya da tuz lambası kullanmak da taşı temizler.
Ceyt taşı genellikle işlenerek kullanılan bir taştır. Bu nedenle alınan ürüne göre fiyatlarında çok fazla değişkenlik olacaktır. Ceyt taşından yapılmış bir roller fiyatı 100TL ile 300TL arasında değişebilmektedir. Çok fazla işçilik barındırmayan bir yeşim tarak 100TL ile 200TL arasında fiyatlandırılır.
Ortalama 2-3 cm enindeki hiç işlenmemiş ve parlatılmamış, yeşil renkli bir ceyt taşı fiyatı 35TL ile 65TL arasında değişir.
Filtrele(135)