Hematit taşı çelik üretiminde kullanılan temel bir mineralden oluşan taştır. Bakıldığında metale benzer bir parlaklığı vardır. Saf siyah, gri, tunç mavisi ya da pasa benzer bir kırmızı şeklinde olabilen bir taştır. Ele alındığındaki ağırlığı ve demiri andıran görüntüsü nedeniyle çok sağlam ve sertmiş gibi algılanır fakat oldukça narin bir taştır.
Kesildiğinde içinden çıkan kırmızılığı ve %70 oranında demir içermesi nedeniyle kana benzetilmiştir. Kanla ilişkili durumlarda kullanılmıştır. Bu nedenle “kan taşı” olarak da anılır. Zaten adı da Yunanca kan anlamına gelen “haima” sözcüğünden almaktadır.
Hematit taşı kullanan kişiye güç, cesaret ve canlılık vermesi ile ön plana çıkmış bir doğal taştır. Ancak kullanan kişiye çok farklı konularda yardımı vardır. Hematit taşının faydaları:
· Hayata tutunma gücünü, yaşama sevincini arttırır.
· Kişinin kendine olan inancını güçlendirerek daha özgüvenli hâle gelmesini sağlar.
· Bir işe girişme, iş yapma konularında motivasyonu arttırır. Devamlılığı arttırır.7
· Çok heyecan, çok öfke gibi uçlarda yaşanan duyguları yatıştırır. Kişinin daha dengeli ve kontrollü olarak duygularını yaşamasını sağlar.
· Ortamdaki negatif enerjiyi kendisine toplar.
· Kararsız kişilere önerilir. Zihni toparlayıp özgüven verdiği için karar vermeyi de kolaylaştırır.
· Stresi ve stresin vücutta yaptığı etkileri azaltır.
· Dikkat dağınıklığını önler.
Hematit taşını kullananlarda en çok gözlemlenen fark vücuttaki elektrik yükünü azaltması ve kan hücrelerini düzenlemesi şeklindedir. Ancak bunun dışında da hematit taşının kullanıldığı pek çok durum var.
· Kötü enerjileri topladığı için mekanlardaki enerji temizlikleri için kullanılır.
· Saçla ilgili rahatsızlıklarda ve dökülmede kullanılır. Saçın daha gür çıkmasını sağlar.
· Sahneye çıkmak, toplum önünde konuşmak gibi heyecana neden olan durumlarda kullanılır. Heyecandan oluşan ses titremesi, terleme, baş dönmesi, kalp çarpıntısı gibi etkileri azaltır.
· Kan dolaşımını düzenler
· Kan kaybına neden olan ameliyat, kaza gibi durumlardan sonra vücuda kan yaptırmak için kullanılır.
· Romatizma ağrılarını azaltır.
· Bel soğukluğuna karşı korur.
· Dalakla ilgili rahatsızlıklarda kullanılır. Dalağın düzensiz çalışmasını önler.
· Statik yükü azaltır. Elektronikle ilgili iş yapanlar, epilepsi hastaları için kullanılır.
· Tansiyon, stres ya da kılcal damar zedelenmesi olup sürekli burnu kanayan kişilerde kullanılır. Burun kanama sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olur.
· Doğum sonrası depresyonlarında annenin ruhsal rahatlaması için kullanılır.
Hematit taşı direk tene temas ettirerek kullanılabilen bir taştır. Sertlik derecesi yüksek olmasa da güzel görüntüsü nedeniyle takılarda da tercih edilir. Kolye, bileklik, küpe, teşbih gibi vücuda sürekli temas edecek bir takı ile kullanılabilir.
Bunun dışında evin elektriğini düzenlemesi için kullanılacaksa suyun iletkenliğinden faydalanılabilir. Toprak bir kabın içine mümkünse tuzlu su yoksa tatlı su konur. Suyun içine üstü açık kalacak şekilde hematit taşı konur ve odanın merkezine yakın bir yere konulur. Elektriği çekip içinde muhafaza edecektir. Bu şekilde kullanılan taş çok sık yük dolacağı için en az haftada bir kez topraklanmalıdır.
Hematit taşının kullanım amacı enerji ve çakra çalışmasına destek olması ise; meditasyon sırasında ya da yoga akışında, sol ele alarak kullanılabilir.
Hematit taşı, antik çağlardan beri kan ile ilişkilendirilmiş bir taştır. Savaşlarda kan kaybını önlemek, ameliyatlarda ve doğumlarda kan kaybından ölümleri engellemek için kullanılırdır. Macaristan ve Polonya’da paleolitik çağda kullanılmasıyla ilgili kalıntılar bulunmuştur. MÖ 80.000 yılından kalan mezarlarda bulunan bu kalıntılar hematit taşının ilk madenciliği başlattığı düşünülür.
Hematit taşının anlamı obsidyen gibi kök çakrayı ve kişinin ifadesini düzenlediği için “zihin taşı” olarak da geçer. Zihninde düşünceleri toparlayamayan, kendini doğru ifade edemeyen kişiler tarafından kullanılır. Numerolojideki 9 sayısı ile eştir. Numerolojide 9; ruhsal uyanış, karma, sevgi ve cennettir. Üst bilgi, Ruhsal bilgi ile ilişkilidir. Olaylara büyük pencereden bakmayı ifade eder.
Hematit taşının insanlık için en büyük önemi 2001 yılında NASA’nın yaptığı keşifle ortaya çıktı. Su olmayan bir ortamda oluşamayan bir taş olan hematit Mars’ da bulundu. Mars’ın yaşama elverişli olup olmadığını araştıran NASA için suya dair ilk kanıt olmuş oldu. Bunun dışında hematit taşının özellikleri:
· Sertlik değeri 5 ile 6 arasındadır. Yani çok dayanıklı sayılmaz.
· Özgül ağırlığı 4,9 ile 5,3 arasında değişmektedir.
· Kimyasal formülü: Fe2 O3+(Mg,Ti), (Al,Cr,Mn,Si,Th) ve Oxides
· Brezilya, Kanada, Güney Amerika, Çin, Almanya ve İngiltere’de maden yatakları çoktur.
· Endüstriyel değeri de olan bir taştır. Demir-çelik sanayisinde ve pigment yapımında kullanılır.
Hematit taşının gerçek olup olmadığını anlamak çoğu değerli taşa oranla daha kolaydır. Isıya dayanıklı taşlardan olduğu için çakmak ateşini üzerinde gezdirebilirsiniz. Eğer ateş ile bir renk değişimi oluşmuyorsa taş gerçektir. Ancak su ile etkileşime girebilecek bir taş olduğu için kaynar suya atılarak test etmek taşın dayanıklılığını düşürebilir. Taşın parlaklığını da kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle ısı testi yaparken su kullanılmamalıdır.
İşlenmemiş bir hematit taşının gerçekliğine bakılacaksa kırmak ve mümkünse dilimlemek yeterli olacaktır. İçindeki kendine has pas kırmızısı renk varsa hematit taşıdır.
Hematit taşının burcu, Koç ve Kovadır. Koç astrolojideki başlatma ve kavga enerjisidir. Mars tarafından yönetilen bu burcun karakteri daha fevridir. Zodyak’ın ilk burcu olması nedeniyle bebeksi olarak görülür. Zodyak’ta burçlar Koç’tan Balık’a doğru ilerlerken olgunlaşır. Bu nedenle empati yeteneği en yüksek olan en anlayışlı Balık burcu iken en kendi merkezinde olan burç Koç burcudur. Hematit taşı da kişiye kendini önceleyebilme yeteneği, çatışmadan kaçmama cesareti verir. Eğer bunlar kötücül olarak çalıştırılıyorsa kişinin bunları kontrol edebilmesini sağlar.
Kova ise kolektif bilinci, yeni olan her şeyi, zekâyı temsil eder. Hava elementi olan bu burç iletişimle de ilgilidir. Kova ilhamdır. Hematit taşının zihni berraklaştırıp yeni fikirler bulmakta kişiye yardımcı olduğu bilinir. Bu nedenle Kova’lar tarafından ya da bu semboliği hayatında çalıştırmak isteyenler tarafından kullanılması önerilir.
Hematit taşının temizliği yapılırken hassas yapıda olduğu unutulmamalıdır. Her ne kadar sert görünse de kolay kırılıp ufalanabilen bir taştır. Eğer tozunu almak amaçlı temizleniyorsa nemli, yumuşak bir bezle temizlemek yeterli olacaktır. Deterjan ya da sabun kullanılmamalıdır. Temizlik malzemelerinin içindeki maddeler taşla etkileşime girip yapısında bozulmaya neden olabilir.
Enerjisi dolan, negatife maruz kalan bir hematit taşını temizlemek için ise en güzel yöntem topraklamaktır. Elektriği kendine toplama özelliği ile buna en çok ihtiyaç duyan taşlardandır. Yapısı hassas olduğu için kırılabileceği, bahçe gibi yerlere gömmemek gerekir. Saksı içindeki toprak da yeterli olacaktır.
Endüstriyel kullanımı olan tüm yarı değerli taşlar gibi hematit taşı da dünyada çok çıkarılır ve çok bulunur. Bu durum taşın fiyatlarının daha düşük olmasını ve kolay ulaşılabilir olmasını sağlayan bir özellik. Uygun fiyatlı olması nedeniyle sahtesi de daha az yapılır. Ham hâli ile alınacak hematit taşının fiyatı şekil ve ağırlığına göre değişse de 100 gramlık kütlenin ortalama fiyatı 50TL ile 60TL arasında değişmektedir.
Filtrele(181)