Kalsedon taşı; kuvars mineralinin kriptokristalin çeşitlerinden biridir. İnce tabakalar halinde dizilmiş çok ince kuvars liflerinden meydana gelen yarı şeffaf bir madendir. Kaya oyuklarında kimyasal ve fiziksel etkenler sonucu oluşur. Roma döneminde Anadolu’dan çıkarılıp Kadıköy’deki limandan ihracatı yapılan bir taştı. Adını Kadıköy’ün o zamanlardaki ismi olan Chalkedon’ dan almaktır. Genellikle gri ya da beyaz olarak çıkarılan bir taştır. Yağı andıran bir parlaklığa sahiptir.
Kalsedon taşının ruhsal ve fiziksel olumlu çok etkisi vardır. İyimserlik ve naiflik ile anılan bir taştır. Kalsedon taşının faydaları:
· Kişiye iyimser bir ruh hâli verir.
· Cömertliği arttırır. Kişinin maddi şeylere aşırı düşkün olup ruhsallıktan kopmasını önler.
· Negatif enerjilerden ve nazardan kişiyi korur.
· Yeniliklere adapte olma gücünü arttırır.
· Boğaz çakrasını iyileştirici etkisi vardır. Kişinin kendini ifadesini ve hitabetini düzenler.
· Hafızayı güçlendirir.
· Hücre yenilenmesini arttırarak yaşlanma etkilerini azaltır.
· Kişinin kendisi ile ilgili fikirlerini olumlu yönde değiştirir. Özgüveni ve saygıyı arttırır.
· Kullanan kişinin kendisine karşı merhamet duymasını, kendini suçlamayı ve yargılamayı bırakmasını sağlar.
· Zenginlik, bolluk ve bereketi çeker.
· Gerginlik, öfke, sinir gibi yıkıcı duyguları dinginleştirir. Kavgacı yapıya sahip insanların sakin tepkiler verebilmesi için önerilir.
· Sevgiyi alabilme ve verebilme kapasitesini arttırır.
Kalsedon taşını kullananların hayatında olumlu yönde çok fazla değişim gözlendiği için hayatın içindeki bazı sorunlara karşı kullanılmaya başlanmıştır. Kalsedon taşının kullanım alanları:
· İyi dilekler için tılsım olarak kullanılır.
· Değişken koşullara adapte olabilmeyi desteklediği için hayatın çalkantılı, yeniliklere adım atılan dönemlerinde kullanılması önerilir.
· Cilt enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur.
· Metabolizmayı hızlandırıp sindirim sistemini düzenler.
· Gözle ilgili hastalıklara iyi gelir. Yorgun gözler için 1-2 dakika bakmak dinlendirici etki yapar.
· Akciğeri temizleyici etkisi vardır. Sigara ya da astımdan kaynaklı tıkanıklıkları açar.
· Yüksek ateşe neden olan virüs kaynaklı hastalıklarda ateşi düşürür. Vücuda, virüslerle savaşma gücünü verir.
Bir değerli taşın kullanım alanlarının geniş olmasını sağlayan en önemli unsur sertlik derecesidir. Taş ne kadar dayanıklı olursa o kadar çok farklı objelerde kullanılabilir ve şekillendirilebilir. Kalsedon taşı da oldukça dayanıklı olarak kabul edilebilecek bir taştır. Bu nedenle çok farklı formlarda kullanmak mümkündür.
Güzel görüntüsü sebebiyle taşın takı olarak kullanılması, tene direk değmesi nedeniyle ruhsal iyileşmelerde kişiye yardımcı olacaktır. Eğer uyku sorunu için kullanılacaksa uyumadan yastığın altına koymak kalsedon taşının kullanımına örnek gösterilebilir.
Bunlar dışında ruhsal çalışmalar için küre ya da ham formlarında kullanılabilir. Solar pleksus ve sakral çakraları çalıştıran bir taştır. Bu nedenle yapılacak bir çakra çalışmasında taşın karın ve göbek altına 10-15 dakika temas ettirilmesi önerilir.
Niyet ve dilek çalışmalarında da kullanılan bir taştır. Evrenle iletişimi sağladığına inanıldığı için dua ritüeli sırasında taşa niyetler ve dilekler söylenebilir. Yazarak niyet edildiyse kağıdın üzerinde taş bir gece bırakılabilir.
Bir rivayete göre insanların kullandığı ilk mücevher taşı kalsedondur. Kalsedon taşının anlamı eski zamanlarda “güç” olarak kabul edilmiştir. Taşın dünyaya tanrılar tarafından gönderildiğine ve tanrısal bir güç barındırdığına inanılırdı. Dayanıklı ve şekillendirilebilir bir maden olduğu için soylular tarafından kadeh yapımında kullanılırdı. Kalsedon taşından yapılan kadehlerin içine zehir konulsa zehirlemediğine ve şarabın daha lezzetli bir hâle geldiğine inanılırdı.
Roma döneminde taşın hitabet yeteneği için kullanıldığı da bilinmektedir. Bu nedenle topluluk önünde konuşma yapacak kişiler ve hukukçular tarafından kullanılırdı.
Adına “mavi altın” denen kalsedon taşının özellikleri:
· Kuvars grubu içerisinde yer alır ancak normal kuvarsa göre daha dayanıklı bir yapısı vardır.
· Mohs ölçeğine göre: 7 sertlik değerindedir.
· Kimyasal formülü: SiO2
· Eskişehir’de en önemli rezervi vardır.
· Rusya, Hindistani, Fas, Yeni Zelanda, Meksika, Amerika, Namibya’da çıkarılmaktadır.
· Kalsedon taşının en yakın akrabası opal taşıdır. Opalin yoğunluğu daha düşüktür.
· Kalsedon taşı renk ve desenlerine göre alt türlere ayrılır. Bunlar:
v Aventurin: Yeşil ve opaktır.
v Kantaşı: Kırmızı, kahverengi, koyu yeşil, yeşilimsi mavi ve beneklidir.
v Karneliyan: Kırmızı ve yarı saydamdır.
v Krisopraz: Yeşil elma rengindedir.
v Jasper: Kahverengi ve beneklidir. Opaktır.
v Sard: Kahverengi ve kırmızı arasında yarı saydamdır.
v Kaplan gözü: Kahverengi ve sarı tonlarındadır.
Geçmişten günümüze güzelliğiyle ve ruhsal güçleriyle çok dikkat çeken bir taştır. Bu nedenle çok fazla sahteciliği de yapılmaktadır. Kalsedon taşının gerçek olup olmadığını anlamak için en güzel yöntem, ateşe tutmaktır. Dayanıklı bir taş olduğu için ısıya dayanıklılığı oldukça yüksektir. Eğer taş sahte ise ısındığında üzerindeki boyalar akacak ya da pul pul olup dökülecektir.
İşlenmiş ve özel bir şekil verilmiş kalsedon taşı değilse kırmak da gerçekliğine bakabilmeyi sağlar. Kendine özgü renk ve desenleri olan taşın içi ile dışı örtüşmelidir.
Kalsedon taşının burcu tek değildir. Tüm burçlar tarafından kullanılabilir. Ancak astroloji semboliğinde en net karşılığı Yay’dır. Yay astrolojide; yüce bilgiyi, bilgilerde derinleşmeyi, empatiyi, yeni insanlar ve yerler keşfetmeyi, hayatın amacını temsil eden burçtur. Aynı anda hem çok güçlü hem de çok hassastır. Tıpkı kalsedon taşı gibi. Kalsedon taşının yapısal sağlamlığına karşın ruhsal aydınlanmayı, sevgiyi ve merhameti temsil etmesi bu sembolikle çok uyuşmaktadır.
Hangi burçtan olursa olsun eğer kişide sevgiyi alma, sevgiyi gösterme, merhamet, cömertlik, anlayış, duyguların ifadesi gibi konularda sorun varsa kalsedon taşından faydalanabilir. Güçlü bir titreşim alanına sahip olan bir taş olduğu için kullanılan türüne bağlı olarak çok fazla ve farklı doğal taşla birlikte kullanılması önerilmez. Örneğin; granat taşı ile birlikte çok uzun süre kullanıldığında granat taşının etkilerinin abartılı olarak görülmesine neden olacaktır.
Kalsedon taşı, yapısı gereği hem darbelere hem de suya karşı dayanıklı bir taştır. Bu nedenle fiziksel temizlikte su ve sabun rahatlıkla kullanılabilir. Eğer kalsedon taşının temizliği enerjisi için yapılacaksa çok yönlü ve güçlü çekime sahip bir taş olduğu için birkaç yöntemi birleştirmek daha faydalı olacaktır. Mümkünse istiridye kabuğundan yapılmış bir tütsülük içinde adaçayı yakarak taşın bu dumana maruz kalması sağlanır. Burada istiridye kabuğu su elementini, adaçayının yanması ateş elementini ve duman hava elementini çalıştıracaktır. Bu tütsülemeden sonra, eksikte kalan tek element olan toprak için gömme yapılabilir. Toprağa gömülüp bir gece orada bırakmak taşın enerjisinin tertemiz ve çok daha güçlü olmasını sağlayacaktır.
Eğer bu yöntemlere aynı anda yapmak için sahip değilsek hassas taşlar için kullanılan yanan mor ya da mavi bir mumun yanına konabilir.
Kalsedon taşı çok işlenen ve şekillendirilen bir taş olduğu için tamamen ham olarak çok tercih edilmez. Hiç işlenmemiş ve diğer elementlerden ayrıştırılmamış kalsedon taşının fiyatı yaklaşık 5 kg bir kaya için 350TL ile 450TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Filtrele(182)