Kunzit taşı taş bilimciler tarafından spodumen taş grubunda incelenmiş daha yeni olarak 1902 yılında keşfedilmiş bir taştır.
Kunzit taşını keşfeden ve taşa adını veren kişi George Frederic Kunz olarak bilinen araştırmacıdır. George Frederic Kunz kunzit taşı adı verilen bu taşı Amerika Birleşik Devletlerine bağlı özerk bir devlet olan Kaliforniya eyaletinin Meksika sınırına yakın olan San Diego şehrinde keşfeder.
Kunzit taşı doğada salt belirli bir renge sahip kayaç değildir. Tabiatta pek çok farklı renkte bulunduğu araştırmaların bulgularına dayanılarak kanıtlanmıştır. Kunzit taşının doğada bulunduğu renkler:
Kunzit taşı ayrıca pek çok taş gibi kimyasal olarak da birtakım kategorizasyonların içine dahil edilmiştir. Bu kimyasal gruplardan biri silolar grubudur. Kunzit taşı içinde yer alan silisyum elementi yüzünden araştırmacılar tarafından bu kategoride ele alınmıştır. Silisyum elementi dışında kunzit taşının bünyesinde barındırdığı maddeler şunlardan oluşur:
Kunzit taşının saydamlığı konusunda bilim insanları hala tartışma içerisindedir. Çünkü keşfedildiği yıl olan 1902’den günümüze kadar araştırmacılar doğada kunzit taşının hem saydam halini hem yarı saydam halini hem de opak halini keşfetmeyi başarmışlardır. İşte bu sebeplerden kunzit taşının saydamlığı konusunda bir fikir birliği sağlanamamıştır.
Kunzit taşı sahip olduğu canlı ve parlak rengini içerisinde yer alan lityum elementinden almıştır.
Kunzit taşı yerin altında birtakım tortuların çökelleriyle meydana gelen bir taştır. Özellikle akarsu ve dere yataklarının olduğu yerlerde meydana gelebilir. Tabi bunun için de bir kıstas söz konusudur. Bu kıstas akarsunun zemininin ve çevresindeki zeminin granit adı verilen tortul kayaçtan oluşması şartıdır. Su kenarında var olan granit zemin zamanla dış kuvvetler tarafından parçalanarak akarsu havzasının içine doğru düşer ve akarsuyun içinde daha önceden çökelmiş olan malzemelerin içine girerek yıllarca orada kalır ve kunzit taşını meydana getirir.
Değerli taşlar sıralamasında kunzit taşı yarı değerli olanlar kategorisinde kendime yer bulmuştur.
1902 tarihinden günümüze kadar kunzit taşının rezervinin olduğunu ve kunzit taşının çıkarıldığını bildiğimiz yerler arasında şu ülkeler bulunur:
Kunzit taşı doğal taş bilimiyle uğraşanların tespitlerine göre sert formlu taşlar sınıfına dahil edilmiştir ve yine aynı bilim insanlarına göre sertlik derecesi olarak en sert taşların derecesi olan 7 derecesini kunzit taşına da vermişlerdir.
Kunzit taşının ortalama ağırlığı 3,10 olarak belirlenmiştir.
Doğal taşların en büyük fonksiyonlarından biri vücutta yer ala çakra bölgelerinin çalışmasını sağlamaktır. Buna binaen kunzit taşının da insan vücudunda çalıştırmış olduğu çakra bölgeleri vardır. Bu bölgeler arasında yer alanlar:
Kunzit taşı tek başına kullanıldığında faydalı olabileceği gibi bazı taşlarla beraber kullanıldığında da yararlı olur. Kunzit taşının beraber kullanılabileceği taşlar şunlardır:
Kunzit taşı her ne kadar form olarak sert bir taş olarak bilinirse bilinsin güneş ışığına karşı da bir o kadar dayanıksızlığıyla bilinir. Kunzit taşı kullanan kişiler taşın bu niteliğinden haberdar olmalı ve taşı güneş ışığının ulaşamayacağı bir yerde muhafaza etmeliler.
Kunzit taşına halk arasında akşam taşı bilinir çünkü insanlar arasında parlaklığıyla tanınır. Kunzit taşı bu niteliği yapısında yer alan pigmentlere borçludur. Bu pigmentler arasında:
Kunzit taşının renkleri kişinin baktığı yere, kişinin bakış acısına ve taşın bulunduğu yerdeki yönüne göre farklılık arz eder. En yoğun ve derinlikli renk görünümüne sahip olan kısımlar kunzit taşının alt ve üst kısımlarıdır.
Kunzit taşının faydaları arasında şu hususlar sayılabilir:
Kunzit taşı kişilerde yer alan aşağılık psikolojisini yok ederek kişinin kendine özgüven duymasını sağlar, yeni girişimlere atılacak cesareti bulmasına yardımcı olur, öz benliğiyle ideal benliğin arasındaki farkı en aza indirgeyerek bireyin kendisini gerçekleştirmesini sağlar ve son olarak kişinin kendine karşı olan öz saygısını arttırır.
Kunzit taşı günümüzde pek çok farklı alanda kullanılan fonksiyonel bir doğal taştır.
Kunzit taşı kullananlar için taşın günlük hayatlarına ve vücutlarına yararları şu başlıklarda açıklanır:
Kunzit taşı kullanımı moda sektöründe başta olmak üzere alternatif tıp alanında da tercin edilen bir taştır.
Kunzit taşının anlamı Türkçe sözlükte ve İngilizce sözlükte karşılığı olan bir anlamı yoktur. Kunzit taşı adını kendini keşfetmiş olan minerologdan alır. Bu minerologun adı George Frederic Kunz olarak kayıtlara geçmiştir.
Kunzit taşının özellikleri
Kunzit taşının gerçek olup olmadığını anlamak isteyen kişilerin başvurabileceği 3 tane teknik vardır. Bu teknikler:
Kunzit taşının burcu oğlak, akrep, aslan ve boğa burçlarından teşekkül eder.
Kunzit taşı temizliği yapılırken kullanılabilecek malzemeler bol şu, fırça ya da bez unsurlarından biri olabilir. Eğer silinecek ürün kunzit taşından yapılmış bir ürünse çok dikkatli olunmalı, taş çizilmeden temizleme işlemi bitirilmelidir.
Kunzit taşının satış fiyatı piyasadaki diğer taşlara göre daha pahalı olmasıyla bilinir. Kunzit taşının piyasada bulunduğu fiyat aralığı 200 lira ile 1000 lira arasında değişkenlik arz eder.
Filtrele(136)