Kuvars Taşının Faydaları Nelerdir? Kullanımı, Özellikleri, Anlamı

Kuvars taşı tabiatta saf bir biçimde kristalize bir şekilde bulunur. Kuvars taşını oluşturan ana bileşen silisyum oksit bileşenidir. Bu bileşen iki tür elementten oluşur.

Image

Kuvars taşı tabiatta saf bir biçimde kristalize bir şekilde bulunur. Kuvars taşını oluşturan ana bileşen silisyum oksit bileşenidir. Bu bileşen iki tür elementten oluşur. Bu elementler silisyum ve oksijen elementleridir. 

Kuvars taşı hususunda çalışan araştırmacılar doğal taşları pek çok farklı kategorilere bölerek sınıflamışlardır. Bu sınıflandırmalardan biri taşların değerlerine göre yapılır. Kuvars taşı değer kıstası olarak yapılan sınıflandırmada kendine yarı değerli taşlar kategorisinde yer bulur. 

Kuvars çok eski tarihlerden beri Asya ve Avrupa kıtalarının birleşme noktası olan Avrasya bölgesinde takı yapımında ve oymacılık sanatında insanlar tarafında sıkça tercih edilen bir doğal malzeme olmuştur. 

Kuvars taşı doğada salt kendi başına yer alabildiği gibi başka kayaç ve taşların bileşenleri içinde de bulunabilir. Kuvars taşı ihtiva eden kayaçlar: 

  • Granit 
  • Magmanın oluşturduğu taşlar 
  • Şist 
  • Gnays 
  • Kuvarsit 

Kuvars taşı bu kayaçların içinde ve şu kenarlarında ( akarsu, ırmak, dere, çay, göl) mineral olarak yer alır. 

Kuvars taşının çok farklı oluşum şekillerine sahip olduğu yakın dönemde yer bilimciler tarafından tespit edilmiştir. Kuvars magmada erimiş halde bulunan materyallerin soğuyup kristalleşmesiyle meydana gelebilir. Kuvars taşı bazen değerli madenlerle beraber soğuyarak bu madenlerin( altın, gümüş, demir) içinde de bulunabilir. Yer altında meydana gelen bu oluşumlar sonucu oldukça uzun ve ağır kuvars taşları meydana gelebilir. 

Kuvars sanayide bazı sahalarda faydası görülen taşlardan biridir. Bu faydalardan en önemlisi yarı iletken maddelerin imal edilmesinde kullanılan malzemelerden biri olmasıdır. Kuvars taşı katılarak imal edilmiş bu malzeme genel olarak silisyum elementinden meydana getirilmiş yonga plakalar ya da bir başka deyişle wafer olarak bilinen yarı iletken maddedir. 

Kuvars taşının kalitesini belirleyen en önemli unsur tasın doğada hangi saflık oranında yer aldığına göre değişir. Kuvars taşının saflık derecesi arttıkça taşın kalitesi de bir o kadar artar. Yüksek saflıkta çıkarılan kuvarslar tabiatta nadir bulundukları gerekçesiyle çok yüksek fiyatlarda piyasada yer alırlar. Dünyada yüksek saflıkta kuvars taşının çıkarıldığı başlıca iki mekan vardır. Saf kuvars taşının çıkarım sahalarını sınırları içinde barındıran ülkeler: 

  • Amerika Birleşik Devletlerine bağlı bir eyalet olan Kuzey Carolina eyaletinde saf kuvars taşının en büyük rezervleri yer alır. Bu eyaletteki kuvars taşının tam olarak bilinen adresi Spruce  Pine bölgesinin toprakları içinde yer  alan Pine Gem Mine adlı yerdir. 
  • Kuvars taşının yüksek derecede saflıkta bulunduğu bir başka ülke ise sıcak bir Akdeniz ülkesi olan İspanyadır. Saf kuvars taşı İspanyada bir dağın yamacında çıkarılır. Bu dağın bulunduğu yer Asturias kentinde yer alan Caldoveiro Zirvesidir. 

Araştırmacılar tarafından yapılan bulgulara ve toplanan verilere göre tarih boyunca yapılan kuvars taşı çıkarım faaliyetlerine ait bulunan en eski taş Güney Afrika ülkelerinin en büyüklerinden biri olan Brezilya da bulunmuştur. Taşın ağırlığını duyan kişiler ilk başta afallayarak bakakalır. Taşın ağırlığı tamı tamına 40 kilogram olarak belirlenmiştir. 

Kuvars taşı doğal taş ilminde ustalaşan ve otorite kabul edilen kişiler tarafından sert bir taş olarak kabul görmüştür. Doğal taş ustalarınca yapılan doğal taş sertliği ölçüm testinde derece 7 olarak tespit edilmiştir. Doğal taşlar için 7 derece olmanın ulaştırılacağı sonuç sağlamlık ve dayanıklılık bakımından tabiattaki pek çok taştan daha  dayanıklı olduğu üzerinedir. 

Kuvars taşının doğada belirli bir bulunma şekli yoktur. Ama bilim adamları tarafından tutulan kayıtlarda ve arşivlerde genellikle baklava dilimi şeklinde yani altıgen olarak bulunduğu belirtilir. 

Kuvars taşının rengi içindeki maddelerin oranına göre saydan ya da yarı saydam olabilir. 

Kuvars taşı belirlenmiş salt bir renge sahip bir kayaç değildir, hemen her rengin tonunda bir görünüme sahiptir. Kuvars taşının sahip olabileceği başlıca renkler: 

  • Beyaz kuvars taşı. Halk arasında sütün rengiyle analojik bir bağlam kurularak beyaz kuvars taşına süt kuvars denmiştir. 
  • Mor kuvars taşı. Mor renkli kuvars taşı belki de doğal taşlar arasında en çok bilinen ve en kullanılan taşlardan biridir. Hatta bu taşa özel bir isim verilmiştir. Mor kuvars renkli taşın ismi ametist taşıdır. 
  • Pembe renkli kuvars taşı 
  • Füme renkli ya da duman renkli kuvars taşı 

Kuvars Taşının Faydaları Nelerdir? 

Kuvars taşının faydaları: 

  • Kuvars taşı özellikle kişilerin aşk hayatlarının dengelenmesinde ve düzenlenmesine etkili bir doğal taş olarak bilinir. 
  • Kuvars taşı tıp biliminin alternatif tıp dalında doktorların be hastaların çok sık kullanma yolunu seçtikleri natürel bir üründür. Kuvars taşının faydalı ve etken bir madde olarak kullanıldığı hastalıklar: 
  • Sürekli yorgunluk hali yani kronik halsizlik 
  • Artrit 
  • Kemik erimeleri, kırılmaları, çatlağı ve yaralanmaları 
  • Diyabet( Şeker hastalığı) Kuvars taşı diyabet rahatsızlığının her iki türüne( tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet) ayrım yapmaksızın tedavi edici etkisini gösterir. 
  • Fibromiyalji 
  • Tiroid beziyle alakalı rahatsızlıklar. ( Guatr, hashimato, tiroid bezinin olmaması) 
  • Bağırsakla alâkalı problemler 
  • İnsanlar başlarına gelen bazı kötü yaşantılar sonucu ruhi bütünlüğüne zarar veren negatif enerjiyi zihninde ve vücudunda depolar. Kuvars taşı ise insan bedeninde birikmiş olan ve kişilerin manevi bedenlerine zarar veren negatif yüklü enerjiyi vücudun dışına kovarak yerine çok daha iyi ve faydalı olan pozitif yüklü enerjinin depolanmasını sağlar. 

Kuvars Taşı Ne İşe Yarar? 

Kuvars taşı kullananlar pek çok farklı sebepten bu taşı kullanma yoluna girmişlerdir. Bu sebepler arasında: 

  • Tedavi amaçlı kullanılabilmesi, 
  • İnsan psikolojisine iyi gelmesi, 
  • Aksesuarlarda ve kıyafetle estetik ve canlı bir görünüm kazandırması olarak 

sıralayabiliriz. 

Kuvars Taşı Nasıl Kullanılır? 

Kuvars taşı kullanımı konusunda pek çok seçenek mevcuttur. Kişiler bu taşı isterlerse bir tedavi aracı olarak kullanabilirken isterlerse sadece bir aksesuar olarak kullanabiliyor. 

Kuvars Taşının Anlamı Nedir? 

Kuvars taşının anlamı Türkçe sözlükte bir silisyum kristali tanımıyla beraber verilir. Kelimenin orijinal hali İngilizce ve Fransızca dillerinde quartz olarak geçer. Etimoloji alanında çalışan dil bilimciler kuvars kelimenin kökenini Slavca bir kelime olan kvardy kelimesine bağlarlar. Kvardy kelimesi Slavcada sert, katı madde olarak kullanılır. 

Kuvars Taşının Özellikleri Nelerdir? 

Kuvars taşı özellikleri: 

  • Sert bir kayaçtır. 
  • Tıp alanında ve moda sektöründe rağbet gören bir doğal taştır. 
  • Rengiyle ve dokusuyla dikkatleri üzerine çeker. 

Kuvars Taşının Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır? 

Kuvars taşının gerçek olup olmadığını anlamak için çakmak deneyine başvurulabilir. Bu deneyde çakmak taşa yaklaştırılır eğer sahip olunan taş sahteyse boyası akar. 

Kuvars Taşı Hangi Burcun Taşıdır? 

Kuvars taşının burcu astrologlar tarafında oğlak olarak belirlenmiştir. Ama diğer burçlara mensup kişilerin de kullanmasında sakınca yoktur. 

Kuvars Taşının Temizliği Nasıl Yapılır? 

Kuvars taşının temizliği taşın yumuşak bir fırçayla temizlemek suretiyle gerçekleşir. 

Kuvars Taşının Fiyatı Ne Kadar? 

Kuvars taşının satış fiyatı 40 lira ile 100 lira arasında değişkenlik gösterir. Kuvars taşı ya da kuvars taşından ürün alacak kişiler burada yazan fiyatların güncellenme ihtimalini göz önünde tutarak satın alma işlemini gerçekleştirmelidir. 

Doğal Taş Takılar